KaapHoorn_feat-1

29 JAN. Magische datum!

07 januari 2016

Op 3 plaatsen in de wereld wordt op 29 januari stil gestaan bij de ontdekking van Kaap Hoorn 400 jaar geleden.

Uiteraard in Hoorn tijdens het symposium rond Kaap Hoorn, Ontdekkingen en Controverses. Het maritiem symposium van de Stichting 400 jaar Kaap Hoorn biedt ruimte aan tal van inspirerende sprekers van onder andere de Universiteit van Leiden, het Scheepvaartmuseum Amsterdam en natuurlijk sprekers uit Hoorn en het bestuur zelf, over Maritiem Nederland in 1615, de gebroeders Schouten, de ontdekking van Kaap Hoorn, Zuid-Amerika in kaart gebracht en de bewoners van Patagonië en Vuurland.

Maar ook in Rotterdam, waar de tentoonstelling Helden van Kaap Hoorn, van nachtmerrie tot de droom van zeezeilers te zien is in het Maritiem Museum.

En natuurlijk op de plek waar het allemaal om draait: Kaap Hoorn zelf. Op 29 januari is er een officiële herdenking van de ontdekking van Kaap Hoorn en viering van de banden van Chili met Hoorn, in aanwezigheid van president Bachelet van Chili, de Nederlandse ambassadeur in Chili en onze eigen burgemeester van Hoorn Yvonne van Mastrigt. Watersportvereniging Hoorn is uitgenodigd door Escualda Nautica uit Puerto Williams om met 2 kinderen en begeleiding ook naar deze viering te komen.

Graag tot 29 januari in Van der Valk Hoorn bij het symposium vanaf 13.00 uur. Aansluitend volgt de presentatie en aanbieding van het eerste exemplaar van de Atlas van Kaap Hoorn. Een jubileumpublicatie van historische kaarten rond Straat Magelhaan, Vuurland en Kaap Hoorn uit de periode 1525-1725.

Het was juni 1615 en de wind stond gunstig. Met twee schepen, De Eendracht en De Hoorn, traden opperkoopman tevens expeditieleider Jacob Le Maire en schipper Willem Corneliszn Schouten een nieuw avontuur tegemoet, en verlieten de haven van Hoorn.

Het was 29 januari 1616, na het verlies van De Hoorn, rondde De Eendracht als eerste zeilschip het uiterste puntje van Chili. Het rotsachtige eiland dat ze passeerden, vernoemden zij als eerbetoon aan hun thuishaven Hoorn: Kaap Hoorn.

Kaaphoorn400.nl Tips:

23 januari start de tentoonstelling Kaap in Kaart in het Westfries Museum

31 januari presenteert St. Johan Messchaert met trots het Ensemble Eik en Linde in Schouwburg het Park: een bijzonder barokconcert met het thema Kaap Hoorn!