Eenhoornzegel voor Stichting Kaap Hoornvaarders

OP ONTDEKKINGSREIS MET KEES

13 januari 2015

Zowel voor als achter de schermen werken enorm veel mensen mee aan de viering Kaap Hoorn 400. Elke week stellen we één van de betrokken vrijwilligers of organisaties aan je voor in een kort interview. Wie zijn ze, wat is hun rol komend jaar en wat inspireert hen? Deze week presenteren wij: Kees van Louvezijn.

Wie ben je?
Mijn naam is Kees van Louvezijn (1940), oud koopvaardij/ marineofficier en brandweercommandant/directeur Rijksbrandweeracademie. Sinds 1973 woonachtig in Hoorn vanuit Amsterdam. Na pensionering diverse bestuursfuncties in plaatselijke en landelijke organisaties w.o. voorzitter Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders en voorzitter Stichting 400 jaar Kaap Hoorn.

Waar ben je mee bezig tijdens het Kaap Hoorn jaar? 
Op initiatief van eerst genoemde stichting is vier jaar geleden een bredere stichting opgericht met het doel de expeditie van Le Maire en Schouten met de ontdekking van een derde route naar Indië, inclusief een onbekende kaap die men Kaap Hoorn noemde, te herdenken en onder de aandacht te brengen. Het bestuur van de tweede stichting bestaat uit de Kaap Hoorn-vaarders, de Vereniging Oud Hoorn, het Westfries Museum, de landelijke Linschoten-vereeniging, de landelijke vereniging van Zeegeschiedenis en de Universiteit van Leiden.
Op projectmatige wijze worden een aantal maritiem-historische zaken georganiseerd zoals; tentoonstellingen, de uitgave van een cartografisch gedenk atlas van historische kaarten van Zuid-Amerika van 1550-1700, een vijfdaagse bijeenkomst met de buitenlandse Kaap Hoorn-vaarders, een symposium op 29 januari 2016 de dag waarop Kaap Hoorn  400 jaar geleden werd ontdekt, lezingen, speciale wandelingen etc.

Wat inspireert jou in het verhaal van de ontdekking van Kaap Hoorn?
Het levend houden van ons maritieme erfgoed in het bijzonder de grote zeilvaart rond Kaap Hoorn.

Waarom moet iedereen dit jaar naar Hoorn komen?
Mensen bewust maken van de rijke maritieme historie van Hoorn op velerlei gebied als handel, scheepvaart, ontdekkingsreizen, de VOC, WIC,walvisvaart.

Tot slot, als je nu op ontdekkingsreis mocht waar zou je dan heen gaan? 
Naar Patagonië.