MEM_0029A

PERSCONFERENTIE BLOG

03 februari 2015

Vanmorgen dronk ik even na half elf mijn eerste borrel, een rumlikeur met citrusvruchten. Maakt u zich geen zorgen, ik ben niet met de noorderzon vertrokken naar Jamaica en ik ben geen alcoholist, vind ik zelf tenminste. Het koude, winderig en druilerig weer en de plek waar ik me bevond gaven eigenlijk best wel aanleiding voor een vroege neut. Ik was in Hoorn voor een persconferentie aan boord van het zeilend vrachtschip Egberdina, dat aangemeerd lag bij het Oostereiland aan het IJsselmeer.

We waren samengepakt met zo'n vijftig mediamensen, ondernemers, ambtenaren en bestuurders in het vooronder van dat 19e eeuwse vrachtschip. Het koude weer waren we snel vergeten met koffie, koek, rum en met een hartverwarmend verhaal over de maritieme geschiedenis van Hoorn zo'n 400 jaar geleden. De welbespraakte directeur van het Westfries Museum Ad Geerdink bereisde de wereld voorzien van een plastic globe en aanwijspen en nam ons aanschouwelijk mee op een ontdekkingsreis die op 13 juni 1615 in Hoorn begon en bijna 2 jaar duurde. Ambitie, geld, goud, avontuur, ondernemersgeest, tegenslag, kortom alle ingrediënten voor een vervolg op de recente film over Michiel de Ruyter kwamen voorbij. De ambitieuze wethouder Ben Tap prees Hoorn ook de lucht in. Als ik goed begreep heeft Hoorn goud in handen. 

Even later verplaatsen we ons naar het fraaie Cinema Oostereiland waar Hoorn werd gepresenteerd als de culturele hoofdstad aan zee. Alles wat deze tijd aan communicatie en marketing te bieden heeft, kwam analoog en virtueel voorbij: storytelling, teaser, trailer, citymarketing, virtuele reality, sneak previews. De projecten golfden met windkracht 8 over ons heen: toneel en kunst van De Karavaan, project Sketch, film 50/50, symposium, Kaap Hoorn 400 bier en bitter, modeshow en marathon en als slagroom op de pudding: de komst van de Halve Maan en het mega stadsfeest van de nachtkapers op 13/14 juni 2015.

Het suisde in mijn oren, het duizelde in mijn bovenkamer, een beetje dizzie liep ik langs de Hoofdtoren en zocht ik beschutting in de haven. Als nieuwe inwoner van Hoorn sloeg mijn hartje op hol, het lijkt er waarempel op dat die Horenezers echt goud in handen hebben. Wat het mag zijn, vroeg de uitbater van het café ? Een Amstel Gold graag.

Henk Tameling