Jeugdboek kluitman

OVER KRIJN, DE KAJUITWACHTER

14 december 2014

Voor het eerst in dagen blijft de zeeziekte weg wanneer hij uit zijn kooi klimt. De veertienjarige Krijn kan een glimlach niet onderdrukken. Hij hoeft niet over te geven en voelt zich niet ellendig. Hij heeft zelfs een heel klein beetje honger. Vandaag is hij echt de kajuitwachter van schipper Willem Schouten aan boord van het schip Eendracht en niet een zielige kleine jongen. Samen met de bemanning is hij op weg van Hoorn naar het geheimzinnig Goudland aan de andere kant van de wereld. Als alles goed gaat zal hij als een rijke jongeman terugkeren.

Voorlopig liggen ze echter voor anker in Duins, een piepklein plaatsje in Zuidoost-Engeland, het is vandaag 17 juni 1615, ze zijn drie dagen onderweg. In 2015 en 2016 wordt de reis die Willem Schouten en Jacob Le Maire in 1616 maakten in Nederland en Chili herdacht. Centraal staat daarbij de ontdekking van Kaap Hoorn aan het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika.

Uit 'Krijn, kajuitwachter van schipper Willem Schouten'. 

In het kader van de ontdekkingsreis van Schouten en Le Maire brengt
Uitgeverij Kluitman uit Alkmaar een jeugdboek uit, geschreven door Dirk J. Tang. Hoofdpersoon is Krijn een weesjongen die met hulp van mevrouw Schouten als kajuitwachter (scheepsjongen) mee kan met haar man. Door de ogen van Krijn wordt de reis op basis van waargebeurde gebeurtenissen gevolgd en natuurlijk beleeft hij daarbij allerlei avonturen.