stella

OP ONTDEKKINGSREIS MET STELLA

17 december 2014

Zowel voor als achter de schermen werken enorm veel mensen mee aan de viering van Kaap Hoorn 400. Graag stellen we de betrokken vrijwilligers kort aan u voor. Dit keer: Stella van Lieshout. Wie zijn zij, wat is haar rol komend jaar en wat inspireert haar? 

Wie ben je?
Mijn naam is Stella van Lieshout (1988). Ik schrijf, vooral voor theater. Na de schrijfopleiding aan de HKU heb ik mijn MA Creative Industries behaald in Londen. In 2014 schreef ik in Nepal en Malta twee nieuwe stukken, de laatste over immigratie en angst. Ik werk als theaterprogrammeur en freelance vertaler, ik bedenk en schrijf concepten, projecten en marketingplannen, en ben co-artistiek leider geweest bij een bijzonder festival in de IJmond. Ik lees veel, hou van Scandinavië en sneeuw, en verzamel graag verhalen van vreemden.  

Waar ben je mee bezig tijdens het Kaap Hoorn jaar?
Ik zit in de werkgroep Storytelling, waar we nadenken over hoe we dit unieke verhaal het beste kunnen delen en vertellen. Daarnaast heb ik de teksten op de website geschreven en zal ik tijdens ‘NachtKapers’ een literair programma organiseren op een unieke locatie, vol muziek en verhalen geïnspireerd op deze bijzondere geschiedenis. 

Wat inspireert jou in het verhaal van de ontdekking van Kaap Hoorn?
Het idee van een plek ontdekken die tot dan toe nog niet op de kaart staat, jezelf het onvoorstelbare voorstellen en daar dan naar op zoek gaan. Maar ook de plek zelf inspireert. De oorspronkelijke bewoners die er nu nog wonen, dat er nog maar één vrouw is (of was) die de taal van de Yaghan’s vloeiend spreekt en de unieke natuur. Het is mooi om te lezen over onvoorstelbare plekken en nieuwe verhalen te verzinnen met al die gegevens.

Waarom moet iedereen dit jaar naar Hoorn komen?
Omdat het ontzettend leuk is om op avontuur te gaan, ook in eigen land. Het is een mooie gelegenheid om Hoorn dit jaar eens op een andere manier te bekijken.  

Tot slot, als je nu op ontdekkingsreis mocht waar zou je dan heen gaan?
Ik zou richting Lapland reizen op zoek naar het noorderlicht, of de trein nemen die van oost naar west door Canada loopt. En niet te vergeten, pinguïns zoeken in Patagonië. Het is moeilijk kiezen.