IMG_6131

DE DIEPTE IN MET ELINE-DEEL 1

15 mei 2015

Eline de Boer studeert Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en loopt stage bij Zorro, bij het Kaap Hoorn 400-project. Ze houdt zich bezig met geschiedenis, erfgoed en de presentatie daarvan. Op deze website verschijnt regelmatig een verdiepende tekst van Eline over (een element uit) de Kaap Hoorn-reis, over Hoorn rond 1615 of over het gebruik en de interpretatie van het verleden.

Op ontdekkingstocht door het verleden

Geschiedenis is een mysterie. Dankzij overlevering en onderzoek hebben we een deel kunnen reconstrueren, maar de hele geschiedenis zullen we nooit kennen. Over het verleden valt echter nog wel veel te ontdekken en dat maakt geschiedenis zo spannend. Als we graven naar verhalen komen we steeds meer te weten, zowel door in de archieven te duiken als door andere overblijfselen uit het verleden te bestuderen. De informatie die we door dit schatzoeken verzamelen moet met logisch nadenken en wat fantasie aan elkaar verbonden worden.      

Een spannend historisch raadsel is het verhaal van de Hoornse expeditie naar Kaap Hoorn, 400 jaar geleden. Het overgrote deel van wat we weten over deze reis komt uit de reisverslagen van Willem Cornelisz Schouten en Jacob le Maire, die beiden uiteraard hun eigen versie van - en kijk op - deze avontuurlijke belevenissen opschreven. Verder is er logischerwijs mettertijd een hoop verloren gegaan. Toch kunnen we door te kijken naar gegevens die we uit die tijd hebben en door middel van logische redenatie enigszins deze bijzondere, Hoornse reis reconstrueren en misschien zelfs (met een hedendaagse blik) herbeleven.