0912-halve-maen

HALVE MAEN IN HOORN

07 april 2015

Vanaf 30 mei 2015 is Hoorn de nieuwe thuishaven van VOC-museumschip de Halve Maen. Voel jezelf even zeeman op deze schitterende replica van een jacht uit de Gouden Eeuw. Ervaar zelf het harde leven aan boord en geniet van de sterke, maar ware verhalen over dit bijzondere schip.

Bloedstollend
Als de Halve Maen toch eens kon praten. Dan kreeg je bloedstollende verhalen over stormen, onbekende kusten, indianen, zeegevechten, schatzoeken en scheurbuik. Gelukkig kent de bemanning op het museumschip al deze verhalen ook. Zij nemen je mee op een ontdekkingsreis, van de kombuis naar het vooronder. Terwijl je het hout hoort kraken en de geur van zwart kruit en teer je neus prikkelt val je van de ene verbazing in de andere.

Persoonlijke rondleiding
De Halve Maen is de nieuwste aanwinst voor de prachtige historische haven van VOC-stad Hoorn. Het schip legt aan op de zuidpunt van het mooie Oostereiland, bij het Centrum Varend Erfgoed, waar het in goed gezelschap is van historische vissers- en vrachtschepen. Bij een bezoek aan de Halve Maen is een bezoek aan deze informatieve attractie inbegrepen. Als bezoeker krijgt u in 45 minuten een rondleiding op de Halve Maen.

Nieuw-Nederland
De Halve Maen is een schip met een rijke geschiedenis. Wereldwijd is het bekend als het schip waarmee de Engelse kapitein Henry Hudson in 1609, in opdracht van de VOC, op zoek ging naar een nieuwe route naar de rijkdommen van Azië. Daarvoor verkende hij de Oostkust van Noord-Amerika en ontdekte hij de later naar hem genoemde Hudsonrivier. Zijn reis was het begin van de kolonie Nieuw-Nederland en het latere New York. De Halve Maen is daarmee het symbool geworden voor de Nederlandse bijdrage aan de Amerikaanse geschiedenis. Voor de reis van Hudson was de Halve Maen al actief in de houthandel op de Oostzee en na de ontdekkingsreis in 1609 droeg het schip jarenlang bij aan het succes van de VOC in Azië. Daar kruist het de levens van bekende Horinezen als Jan Pietersz Coen en Willem IJsbrandtz Bontekoe.

Het huidige museumschip de Halve Maen is in Amerika gebouwd en is een betrouwbare replica van het oorspronkelijke zeventiende-eeuwse jacht. Na 25 jaar op de Hudsonrivier te hebben gevaren, gaat het nu zijn rijke geschiedenis in Nederland uitdragen. Dat juist Hoorn is gekozen als nieuwe thuishaven voor de Halve Maen is geen toeval. Het schip maakt het plaatje van de prachtige historische haven compleet, en is de verbeelding van het bijzondere verhaal van de handelsstad Hoorn in de Gouden Eeuw. 

Vooraf reserveren
De Halve Maen is als museumschip van 30 mei tot en met 31 oktober dagelijks te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. Omdat u een persoonlijke rondleiding krijgt, is het noodzakelijk om vooraf te reserveren. 

Voor meer informatie: www.halvemaenhoorn.nl