KAAP HOORN 400

01 december 2014

In de Gouden Eeuw maakte Hoorn een periode van bloei door. Hoornse schepen voeren over de hele wereld en de handel met verre oorden bracht grote rijkdom. Via Kaap de Goede Hoop en Straat Magellaan voer de VOC richting de Oost om de beste specerijen en bijzondere producten naar Europa te vervoeren. Nieuwe zeeroutes bleven echter lonken. De route ‘om de noord’ strandde op Nova Zembla, maar de route ‘om de zuid’ werd gevonden. Op 29 januari 1616 rondden Schouten en Le Maire het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika en vernoemden deze Kaap naar de thuishaven, Kaap Hoorn. Heel 2015 staan Hoorn en verschillende evenementen in het teken van deze periode en de unieke ontdekking 400 jaar geleden.

Van dit rijke verleden is in Hoorn nog veel terug te vinden. De oude pakhuizen en statige herenhuizen vormen nog altijd een herinnering aan deze bloeiende periode. Ook het Westfries Museum is zeker een bezoek waard. Bovenal is de Hoornse ondernemerslust en avonturendrang terug te vinden in de vele jaarlijkse evenementen die Hoorn rijk is.

Via Hoorn Modestad in maart reizen we langs de Westfriese Waterweken in augustus naar het Kamermuziek Festival in november. Elke maand valt er wel iets te beleven in Hoorn. Luister naar de teksten van zeelieden tijdens het Shantyfestival, geniet vanaf de kade van de Hoornse havenconcerten, en zorg dat je de Hoornse stadsfeesten zeker niet mist!

Dit jaar staan al deze evenementen en meer in het teken van de bijzondere ontdekking van Kaap Hoorn 400 jaar geleden. Speciaal voor de gelegenheid zal tevens voor het eerst NachtKapers, een museumnacht in Hoorn worden georganiseerd. Een culturele avond en nacht waarin je wordt meegenomen op ontdekkingstocht langs het verhaal van Schouten en Le Maire en de ontdekking van Kaap Hoorn.