Hondius-kaart 1602-1

Kroon op een kroonjaar

10 december 2015

29 januari wordt het Kaap Hoorn feestjaar met een bijzonder maritiem symposium symbolisch afgesloten.

Het was juni 1615 en de wind stond gunstig. Met twee schepen, De Eendracht en De Hoorn, traden Jacob Le Maire en Willem Corneliszn Schouten met hun bemanning een nieuw avontuur tegemoet, en verlieten de haven van Hoorn.

Het was 29 januari 1616, na het verlies van De Hoorn, rondde De Eendracht het uiterste puntje van Chili. Het rotsachtige eiland dat ze passeerden, vernoemden zij naar hun thuishaven Hoorn: Kaap Hoorn.

Precies 400 jaar na deze bijzondere dag, op 29 januari 2016 viert Hoorn de ontdekking van Kaap Hoorn. Een prachtig maritiem symposium en de speciaal ontwikkelde atlas van Kaap Hoorn eren deze historische gebeurtenis.

Symposium rond Kaap Hoorn, ontdekkingen en controversies

Van 13.00 tot 18.30 biedt het maritiem symposium van de Stichting 400 jaar Kaap Hoorn ruimte aan tal van inspirerende sprekers van onder andere de Universiteit van Leiden, het Scheepvaartmuseum Amsterdam en natuurlijk sprekers uit Hoorn zelf, over de gebroeders Schouten, de ontdekking van Kaap Hoorn, Zuid-Amerika, de bewoners van Patagonië en Vuurland.

Atlas van Kaap Hoorn, kaartbeeld van zuidelijk Zuid-Amerika

In de Atlas van Kaap Hoorn is een prachtige selectie samengebracht van bijzonder kaartmateriaal dat een chronologisch overzicht geeft van de ontwikkeling van het kaartbeeld rond Vuurland, Straat Magellaan en Kaap Hoorn. Deze atlas laat zien hoe zowel het imaginaire wereldbeeld als het kaartbeeld rond Kaap Hoorn veranderde onder invloed van de vele ontdekkingsreizen. De atlas wordt op deze gelegenheid uitgereikt aan de burgemeester van Hoorn.

Datum: 29 januari 2016
Tijd: 13.00-18.30
Locatie: Van der Valk Hoorn
Kaarten bestellen kan tot 21 januari via info@kaaphoornvaarders.nl, €22,50 pp

 

Let op: Op 31 januari is er nog een prachtig barokconcert in het kader van 400 jaar Kaap Hoorn te beluisteren: Lees hier meer.