oosterschelde-1

NPO Documentaire

29 december 2015

NPO-documentaire over Kaap Hoornschip De Hoorn

Van 28 tot en met 31 december zendt NPO2 een documentaire uit over de Oosterschelde’s Odyssee – de wereldreis van een windjammer. De derde aflevering op 30 december staat in het teken van de zoektocht naar De Hoorn voor de kust van Patagonië en de tocht naar Kaap Hoorn. Een bijzonder hoofdstuk uit de geschiedenis van Hoorn.

De Hoorn

Op woensdag 30 december om 17.10 uur zendt NPO2 de aflevering over De Hoorn uit. De Hoorn was een van de twee schepen waarmee kapitein Schouten en koopman LeMaire 400 jaar geleden uit Hoorn vertrokken om een nieuwe route te vinden naar het Oosten. Voor de kust van Patagonië verging het schip De Hoorn toen het op een zandbank werd gezet om de romp schoon te branden. Het schip vloog in brand en ontplofte. De bemanning overleefde de ramp wonderwel en stapte over op De Eendracht. Met dit schip rondde de bemanning op 29 januari 1616 Kaap Hoorn en vernoemden zij deze naar de thuishaven van Schouten en LeMaire: Hoorn.

In 2007 hebben Nederlands-Argentijnse onderwaterarcheologen voor de kust van Argentinië gezocht naar resten van De Hoorn. Zie ook http://www.machuproject.eu/hoorn/intro.htm

Reis langs 5 continenten

In de vierdelige NPO- serie volgt de kijker kapitein Gerben Nab en zijn bemanning tijdens een wereldreis over woeste wateren en langs prachtige vergezichten.Op een oude driemaster van Rotterdam naar Kaapverdië, Brazilië, Kaapstad, Australië, Kaap Hoorn en Antarctica: vijf continenten, drie beruchte kapen en ruim 45.000 zeemijlen: http://www.npo.nl/oosterschelde-s-odyssee-de-wereldreis-van-een-windjammer/28-12-2015/VPWON_1250188

In de derde aflevering vertrekt de Oosterschelde van Nieuw-Zeeland voor het moeilijkste deel van de reis: de overtocht naar Kaap Hoorn. In Patagonië zien we de resten van het schip De Hoorn, dat daar verging. Een van de twee schepen van de ontdekkingsreizigers Schouten en LeMaire, die uiteindelijk het zuidelijkste puntje van Chili ontdekten en vernoemden naar hun thuishaven Hoorn.

Eerdere ronding Kaap Hoorn

In de afgelopen jaren heeft de Oosterschelde al eerder een succesvolle poging gedaan om de beruchte Kaap Hoorn te ronden. Traditiegetrouw werden de schippers en de bemanningsleden daarvoor in Hoorn geëerd. Zij werden in 2014 benoemd tot Kaap Hoorn schipper en Kaap Hoorn bemanningslid. Eerder deze maand heeft ook de BARK Europa succesvol Kaap Hoorn gerond met de Hoornse vlag in de mast.

Viering 400 jaar Kaap Hoorn

In de Gouden Eeuw vertrokken vele expedities vanuit Hoorn richting het Oosten. Tijdens een van deze geheime expedities voeren kapitein Schouten en koopman LeMaire vanuit hun thuishaven Hoorn in 2015 uit om een nieuwe route naar de Oost te ontdekken. Ruim een half jaar later, op 29 januari 1616, rondden zij in Chili Kaap Hoorn en vernoemden zij deze naar hun thuishaven Hoorn. De ronding van Kaap Hoorn heeft er mede voor gezorgd dat Hoorn internationaal bekend is. Het hele jaar waren er in Hoorn bijzondere activiteiten om stil te staan bij dit verhaal.