KH Bark europa uitzwaaien-1

Uitzwaaien bark EUROPA

08 september 2015

Hoorn zwaait Kaap Hoornvaarders uit voor historische tocht

Op dinsdag 8 september is er een speciale bijeenkomst in de Oosterkerk voor de start van een unieke historische tocht naar Kaap Hoorn. De Bark EUROPA vertrekt een dag later vanaf de Rede van Texel naar Chili om Kaap Hoorn te ronden. Na de bijeenkomst in de Oosterkerk zwaait Hoorn de kapitein en de bemanning uit voor deze bijzondere tocht.

Viering 400 jaar Kaap Hoorn

In de Gouden Eeuw vertrokken veel expedities vanuit Hoorn richting het Oosten. Tijdens een van deze geheime expedities voeren de kapitein Schouten en koopman LeMaire vanuit hun thuishaven Hoorn uit om een nieuwe route naar de Oost te ontdekken.

Ruim een half jaar later, op 29 januari 1616, rondden zij het zuidelijkste puntje van Chili en vernoemden zij deze kaap naar hun thuishaven Hoorn. De ronding van Kaap Hoorn hoort bij de geschiedenis van Hoorn en heeft er mede voor gezorgd dat deze stad internationaal bekend is. De Bark EUROPA met kapitein Klaas Gaastra gaat deze historische reis nog een keertje overdoen. Doel is om begin december 2015 Kaap Hoorn te ronden.

Rede van Texel

400 jaar geleden woonden Schouten, LeMaire en hun bemanning vóór hun vertrek nog een dienst bij in de Oosterkerk. Kapitein Gaastra en zijn bemanning doen dit, 400 jaar later, ook. Na afloop van deze bijeenkomst vertrekken zij met vier platbodems op weg naar de Rede van Texel waar de Bark EUROPA op hen ligt te wachten. Wethouder Ben Tap zal hen op de Veermanskade in Hoorn uitzwaaien en een goede tocht wensen. Ook overhandigt hij de Hoornse vlag zodat de EUROPA deze kan laten wapperen als zij Kaap Hoorn ronden.

Via Portugal, Canarische Eilanden en Brazilië is het de bedoeling dat de Bark Europa begin december 2015 Kaap Hoorn bereikt. Voor meer informatie: https://www.facebook.com/events/750364688384973/ of www.barkeuropa.nl