badeendjestace-1

Vreemde eend in de bijt

04 september 2015

Chileens eendje onderweg van Kaap Hoorn naar Hoorn

Zondag 20 september strijden duizenden badeendjes in tientallen kleuren om de eerste finishplek in de Badeendplaza in Hoorn. De bekendheid van de badeendjesrace strekt zich inmiddels over de wereldzeeën uit. Dit jaar is er namelijk wel een heel bijzondere aanmelding binnen gekomen.

Ook in Chili is de viering van het Kaap Hoorn jaar niet ongemerkt gebleven. De organisatie van de badeenjesrace is benaderd door een bijzonder badeendje, dat wil meestrijden om de titel Badeend van het jaar en daarmee de titel van Chili wil verdedigen. Het gaat hier natuurlijk om een Chileense smient, genaamd Capo en woonachtig op Kaap Hoorn. Het eendje is inmiddels onderweg en heeft de stormen rond Kaap Hoorn getrotseerd. Nu is hij midden op open zee, dus het contact verloopt moeizaam.

We duimen dat het Chileense eendje op tijd is om 20 september mee te strijden.

De badeendjesrace is een initiatief van RoundTable 100 Westfriesland en wordt ondersteund door hoofdsponsor Frits van der Werff en vindt plaats tijdens de Speeldag NL. De opbrengst gaat dit jaar naar initiatieven voor de oudere inwoners van Hoorn. Voor het totale programma van de Badeendjesrace, lotenverkoop en de startlokatie zie www.badeendjesrace.nl.

Hoorn, stad van zee, historie en cultuur, viert dit jaar de ontdekking van Kaap Hoorn. 400 jaar geleden verlieten twee schepen de haven, op zoek naar een nieuwe route richting de Oost. Zij vonden deze nieuwe zeeroute en rondden het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, dat zij Kaap Hoorn noemden. Een plek die tot die tijd op geen enkele kaart stond aangeduid, en sindsdien verwijst naar de thuishaven van deze ontdekkingsreizigers. Nu, Vierhonderd jaar later, gaat het avontuur verder.