KAAP HOORN 400

In 2015 en 2016 staan Hoorn en verschillende evenementen in het teken van de unieke ontdekking 400 jaar geleden. Op 29 januari 1616 rondden Schouten en
Le Maire het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika en vernoemden deze Kaap naar de thuishaven, Kaap Hoorn.

Van dit rijke verleden is nog veel terug te vinden. Kom naar Hoorn en ontdek de stad opnieuw!

KAAP DE NACHT

In de nacht van 13 op 14 juni 2015 wordt alles anders in Hoorn. Ter ere van het Kaap Hoorn jaar zal het evenement NachtKapers 
plaatsvinden. 
Een avond waarin culturele instellingen, theatermakers, muzikanten, bedrijven en inwoners van Hoorn voor één nacht de stad kapen en je meenemen langs een prachtige geschiedenis. Van de ontdekkingsreis van toen naar de handelsgeest van nu.

1 VAN DE LOCATIES VAN NACHTKAPERS

De locomotief fluit en de stoker schept kolen op het vuur. Klaar voor vertrek? Een avontuurlijke reis met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik voor NachtKapers begint...  

Jeugdboek kluitman

OVER KRIJN, DE KAJUITWACHTER

Voor het eerst in dagen blijft de zeeziekte weg wanneer hij uit zijn kooi klimt. De veertienjarige Krijn kan een glimlach niet onderdrukken. Hij hoeft niet over te geven en voelt zich niet ellendig.

IJSVRIJ

Ook IJssalon Vivaldi viert 400 jaar Kaap Hoorn mee. Nog even ijsvrij, maar vanaf half maart zijn er bij Vivaldi Hoorn, Bovenkarspel en Enkhuizen heuse Kaap Hoorntjes, ijsjes in de kleuren van de Chileense vlag verkrijgbaar.

OUDHEIDKAMER VOL HOORNSE SCHATTEN

De eigen collectie van Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders in de prachtige Oudheidkamer aan het Achterom is na de winter zeker weer een bezoek waard. Je vindt er prachtige kaarten en objecten uit de maritieme geschiedenis van Hoorn. En wie een vraag durft te stellen kan mooie en spannende verhalen verwachten!

stella

OP ONTDEKKINGSREIS MET STELLA

Zowel voor als achter de schermen werken enorm veel mensen mee aan de viering van Kaap Hoorn 400. Graag stellen we de betrokken vrijwilligers kort aan u voor. Dit keer: Stella van Lieshout.

boek paddeltje 2

NAVIGEREN OP DE EGBERDINA

Zeilen toen en nu: Naast het kennismaken met het zeilen op het traditionele zeilschip De Egberdina wordt er komend jaar ruim aandacht besteed aan het navigeren door de eeuwen heen. 

SAMEN ZORGEN VOOR GOLFSLAG

Samen kapen we Hoorn! Zo zal Stichting Evenementen Stad Hoorn komend jaar de handen en voeten in de stad zijn tijdens NachtKapers. Zij zullen zich bezig houden met veiligheid, verkeer en meer.

HALVE MAEN NAAR HOORN

Hij komt in juni naar het Oostereiland in Hoorn, je kan hem van binnen en van buiten bekijken. Wil je een vaartochtje maken met de Halve Maen dan moet je voorlopig sponsor zijn.

LOKALE HELDEN HETEN U WELKOM

Tijdens NachtKapers ontmoet u lokale helden van toen zoals Willem Schouten, Jacob Le Maire en Bontekoe, maar ook lokale helden uit het Hoorn van nu. Uitgelicht: Wouter Hakhoff.

Ensemble Eik & Linde

Klassieke muziek leeft in Hoorn! Daarom presenteert St. Johan Messchaert met trots het Ensemble Eik en Linde op 31 januari in Schouwburg het Park: Een bijzonder barokconcert met het thema Kaap Hoorn 400.

IMG_6131

DE DIEPTE IN MET ELINE – DEEL 8

Eline de Boer studeert Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en loopt stage bij Zorro waar zij zicht richt op het project Kaap Hoorn 400.

Hondius-kaart 1602-1

Kroon op een kroonjaar

29 januari wordt het Kaap Hoorn feestjaar met een bijzonder maritiem symposium afgesloten. En ook is er op 31 januari nog een prachtig barokconcert in het kader Kaap Hoorn 400. 


 

Familieprogramma

Ga mee op reis naar de 17e eeuw op 16 januari. Beleef de Geschiedenis komt met een fijne mix van muziek, poëzie en toneel en stelde een uniek avondvullend en afwisselend programma samen voor de hele familie.

IMG_6131

DE DIEPTE IN MET ELINE – DEEL 9

Eline de Boer studeert Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en loopt stage bij Zorro waar zij zicht richt op het project Kaap Hoorn 400.

Burgemeester naar Kaap Hoorn

Waarnemend burgemeester Yvonne Van Mastrigt reist 29 januari 2016 af naar Chili voor de officiele herdenking bij de ronding van Kaap Hoorn, die dag precies 400 jaar geleden. 

23 JAN+ Kaap in Kaart!

Met groot genoegen presenteert het Westfries Museum vanaf 23 januari 2016 de 2e Kaap Hoorn tentoonstelling KAAP in KAART. De ontdekking van Kaap Hoorn door Jacob Lemaire en Willem Schouten is hier in beeld gebracht aan de hand van prachtige oude kaarten. De tentoonstelling laat heel mooi zien hoe ons beeld van de wereld werd verrijkt door deze epische ontdekkingsreis.

oosterschelde-1

NPO Documentaire

Van 28 tot en met 31 december zendt NPO2 een documentaire uit over de Oosterschelde’s Odyssee – de wereldreis van een windjammer met Kaap Hoornschip De Hoorn. 

Bestel nu uw ATLAS

Onder redactie van Maarten Klein, Cees Paul en Pieter Kroon Uitgave ism Stichting Kaap Hoorn is er een unieke atlas van Kaap Hoorn uitgebracht. Gebonden uitgave, 176 pagina’s met 150 illustraties in kleur. Prijs € 39,90

IMG_3572-1

Zeilen in Chili

Koen Mesman en Harm Ficke zijn 9 en 11 jaar oud en zeilen bij www.wsvh.nl. Samen zijn zij uitgenodigd om bij de herdenking in Chili aanwezig te zijn op 29 januari. 'Ik neem extra warme kleren mee', aldus Harm.

 

BLOGSPOT

GESPOT. De wereld van Petrus Nelissen, met twee blogs over de Nederlandse schepen die in de 16e eeuw in Chili zijn geweest. Lees 'De geheime missie van Hendrik de Brouwer' en 'Hollandse avonturen in Chili' met Petrus mee.